Tweedehandse motoren doen echt niet onder voor nieuwe motoren als je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent, kritisch bent in je observatie, weet wat er speelt bij het bezitten van een tweedehandse motor en durft te onderhandelen. In dit artikel gaan we in op wat erbij komt kijken als je voor een zachte prijs toch een prima motorfiets wilt aankopen.
Nieuweling
Als het allemaal nieuw voor je is, dan is het wellicht slimmer om advies in te winnen bij een kenner die je kan begeleiden in het aankooptraject. Je kunt ook op zoek gaan naar een betrouwbare handelaar gespecialiseerd in tweedehandse motorfietsen. Neem bijvoorbeeld de handelaar Arie Molenaar die heel goed weet waar je op moet letten als je voor een tweedehandse motor zou willen gaan. Er zijn diverse websites die je ook informeren waar je nog meer op kan letten als het gaat om bepaalde type motorfietsen of onderdelen waar je specifiek rekening mee moet houden. Het is ook aan te bevelen om contact op te zoeken met ervaringsdeskundigen op diverse fora, waar je mengeling van liefhebbers, hobbyisten, techneuten en professionals tegen kunt komen.
Tweedehandse motorfietswinkel
Bij een bezoek aan een specialist in tweedehandse motorfietsen weet je al dat het er professioneel aan toe gaat. Voor een winkel is het handhaven van een goed imago heel belangrijk. Het risico dat het mis gaat is vaak alleen al om die reden nihil. Wel begrijp je dat een deel van de marge voor deze handelaar is. De kosten voor zaken als marketing, huisvesting, verkoop, onderhoud en personeel is deels voor rekening van de handelaar en dat zal teruggehaald worden in de prijs die jij uiteindelijk betaalt. Een handelaar zorgt er ook voor dat het aanbod van het assortiment voldoet aan enkele basisvereisten. Het moeten bijvoorbeeld courante modellen zijn, dat zijn motorfietsen die vrij makkelijk en snel verkocht kunnen worden binnen een redelijke termijn. De staat van onderhoud is redelijk, zodat je niet te snel terugkeert om verhaal te halen, tenzij de handelaar nadrukkelijk vermeld dat deze voor risico en rekening van de koper zijn.
Zachte prijs
Om een zachte prijs te kunnen bedingen zul je in hoofdlijnen moeten werken vanuit het budget dat je beschikbaar hebt en bereid bent uit te geven voor een tweedehandse motorfiets. Daarna dien je te bepalen wat voor type motorfiets je zoekt. Je kunt diverse websites bekijken om vervolgens vergelijkingen te maken met gelijkwaardige modellen, waarbij je niet alleen op prijzen vergelijkt, maar vooral ook op staat van onderhoud, gebruiksdoel, leeftijd, aantal kilometers, enzovoorts. Soms helpt het om heel detaillistisch te kijken naar het aanbod en bij wijze van spreken op elk aspect een korting af te dingen. Je moet wel voortdurend de balans opmaken tussen slechtere staat met lagere prijs en betere staat met hogere prijs. Bij een slechtere staat krijg je op de lange termijn alsnog de kosten voor je kiezen. Dat kan het rijplezier aardig verpesten.